Tuesday, November 30, 2010

Jom Menetas Beramai-Ramai


Semalam mmg byk telur ayam menetas,ayam mutiara@api-api ada 10 ekor dan ayam kampung ada 4 ekor,penuh inkubator di btnye semalam.

Kat bawah ni gambar ayam mutiara@api-api tu bile dah besar nanti.


Monday, November 29, 2010

Panduan Penyembelihan Haiwan & Stunning Menurut Islam

Menyembelih Lembu

Menyembelih Ayam

Menyembelih Kambing

Menyembelih Kerbau


1. MUKADDIMAH
1.1. Takrif

  • Dalam bahasa Arab disebut bererti penyembelihan atau bererti pembersihan, iaitu pembersihan dari sebarang kekotoran dan najis iaitu melukakan bahagian-bahagian tertenty pada leher binatang oleh orang-orang tertentu dengan alat-alat yang tertentu

  • Penyembelihan mengikut hukum syarak bermaksud menyembelihbinatang yang mampu dikuasai dan harus dimakan dengan memutuskan urat halkum, urat merikh dan dua urat darah dikiri dan kanan leher binatang (saluran makan dan minuman ).
  • Penyembelihan merupakan salah satu cara untuk memastikan binatang dan menghalalkan dagingnya.  Islam membezakan bentuk penyembelihan dan mengambilkira cara pengambilan nyawa atau mematikan binatang halusan teknik ini adalah sebagai melatih, mendidik jiwa setiap muslim bersifat ihsan, berdisiplin dan penuh tanggungjawa.
  • Binatang yang halal dimakan jika tidak disembelih secara syarak, dagingnya akan menjadi haram kerana dianggap menjadi bangkai sedangkan bangkai adalah haram di makan.

1.2. HIKMAH PENYEMBELIHAN
  • Untuk melepaskan nyawa binatang dengan jalan mudah, tidak menyakiti dan menyeksakan
  • Diisyaratkan supaya disembelih di leher kerana lebih dekat / cepat untuk memisahkan roh
  • Hikmah diharamkan menggunakan alat penyembelihan yang ditegah adalah kerana menyakitkan binatang. Islam menyuruh mematikan binatang dengan baik dan beradab
  • Melahirkan rasa ihsan ke atas binatang dan memupuk jiwa yang baik dalam hubungan sesama manusia
  • Membezakan cara penyembelihan dengan orang bukan Islam
  • Darah yang mengalir keluar tidak berbau busuk berbanding dengan darah yang keluar (beku), dengan ini daging dapat disimpan dengan lebih lama & bermutu.
1.3 Kaedah Hukum Makanan
1.3.1 Tiap - tiap barang  (zat) dipermukaan bumi ini menurut hukum asalnya adalah halal kecuali ada larangan dari syara' atau kerana mudharatnya
1.3.2 Binatang yang hidup di air semuanya halal, baik yang berupa ikan atau lainnya, mati dengan atau ada sebab atau mati sendiri
1.3.3 Binatang yang hidup di air dan di darat seperti katak, buaya dan sebagainya hukumnya haram( tidak halal dimakan )
1.3.4 Binatang yang berkehidupan di darat ada yang halal dan ada yang tidak halal (haram). Antara yang halal : unta, lembu, kerbau, kambing, kuda dan begitu yang baik manakala yang haram
 
 2. JENIS PENYEMBELIHAN
2.1 Secara manual ( menggunakan tangan )
2.1.1 Penyembelihan ke atas binatang yang boleh dikawal
Dilakukan ke atas binatang yang tidak menimbulkan kesukaran untuk menyembelihnya seperti di leher ( tempat yang diisyaratkan ) samada sifat bindatang tersebut liar atau jinak.Bagi binatang jinak, penyembelihan dilakukan dengan cara biasa ( seperti dalam syarat penyembelihan ) dan bagi binatang liar apabila ianya dapat ditangkap ( seperti semasa perburuan ) dengan anak panah dan sebagainya hendaklah masih ada padanya "hayat mustaqirrah".
2.1.2 Penyembelihan ke atas binatang yang tidak boleh dikawal
Ia dilakukan ke atas binatang yang tdaik dapat ditangkap untuk disembelih di lehernya (tempat yang disyaratkan ) sama ada semasa perburuan atau semasa bukan semasa perburuan. Bagi binatang yang harus disembelih dengan cara ini adalah halal dimakan hanya dengan melukakan mana-mana bahagian tubuh badan tersebut dengan alat yang diharuskan yang boleh menyebabkan kematian
2.2 Secara menggunakan mesin
Ia merupakan salah satu cara penyembelihan binatang dengan pisau yang tajam yang digerakkan oleh mesin elektrik sebagai menggantikan tangan manusia. Dalam proses ini seorang pekerja muslim dipertanggungjawabkan untuk mengawasi perjalanan mesin tersebut. Pekerja mestilah muslim yang mematuhi syarat-syarat sah penyembelihan.
3. RUKUN PENYEMBELIHAN

3.1 Rukun penyembelihan terdiri daripaada 4 perkara :
i.. Penyembelih
ii. Alat penyembelihan
iii.Cara penyembelihan
iv. Binatang sembelihan
3.2 Penjelasan bagi rukun penyembelihan
3.2.1 Penyembelih
i. Beragama Islam dan berakal. Orang bukan Islam, orang gila, mabuk dan kanak-kanak yang belum mumayyiz tidak sah penyembelihannya kerana penyembelihannya adalah satu cara ta’abbud kepada Allah s.w.t yang memerlukan niat. Penyembelihan orang buta adalah makruh. Dalam perburuan penyembelihan orang buta adalah haram samada menggunakan panah atau sebagainya kerana di anatara syarat pemburu ialah dapat melihat.
ii. Memahami syarat sah pemyembelihan
iii. Memutuskan halkum dan dua marikh bagi mengalirkan & mengeluarkan darah.
iv. Tidak berada dalam ihram (bagi mereka yang menunaikan haji dan umrah )
3.2.2 Alat penyembelihan
i. Setiap benda yang boleh memotong urat-urat leher dan mengalirkan darah sama ada berupa besi, batu, kaca atau seumpamanya adalah boleh digunakan untuk menyembelih kecuali kuku, tulang dan gigi kerana ia adalah sebahagian daripada anggota manusia yang dihormati.
ii. Penyembelihan yang menggunakan pisau hendaklah dipastikan sentiasa tajam untuk memutuskan urat dengan tepat.
iii. Ketajaman pisau hendaklah dikekalkan kerana setiap penyembelihan terpaksa memutuskan halangan bulu-bulu binatang seperti ayam sebelum mata pisau mencecah pada kulit binatang untuk dilukakan
iv. Alat penyembelihan hendaklah dipastikan sentiasa bersih dari berlumuran darah
3.2.3 Cara Penyembelihan
i. Memutuskan halqum ( saluran penafasan ) dan dua urat marikh (saluran makanan dan minuman ) yang terletak di bawah halqum. Hukum memutuskan dua urat kiri dan kanan adalah sunat. Walaubagaimanapun kita digalakkan memotong kedua-dua urat darah tersebut supaya binatang yang disembelih cepat mati.
3.2.4 Binatang sembelihan
i. Haiwan darat contoh ayam, lembu, kambing dan lain-lain
ii. Haiwan yang halal di makan oleh orang Islam ( sila rujuk Garis Panduan Makanan Dan Barang Gunaan Orang Islam )
iii. Masih ada hayat mustaqirrah
iv. Penyembelihan dilakukan ditempat yang berasingan daripada haiwan yang tidak halal
iv. Haiwan mestilah sihat dan tidak berpenyakit
4. SYARAT SAH PENYEMBELIHAN
4.1 Syarat-syarat bagi menghalalkan penyembelihan ialah :
i. Niat atau qasad - penyembelih mestilah melakukan penyembelihan dengan ada niat atau tujuan sedar apa yang dilakukannya itu. Jika seseorang menyembelih bukan kerana Allah s.w.t atau kerana berhala atau pemujaan, tidak halal penyembelihan tersebut dan haram dimakan dagingnya.
ii. Menyegerakan keluarnya roh binatang engan memutuskan halqum dan urat marikh.
iii. Masih ada hayat mustaqirrah
iv. Haiwan yang halal di makan oleh orang Islam
v. Penyembelihan dilakukan dengan sekali potong sahaja dan ia boleh dilakukan berulang kali tanpa mengangkat pisau / alat penyembelihan.
5. HUKUM – HUKUM BERKAITAN DALAM PENYEMBELIHAN
5.1 Perkara – Perkara Sunat Dalam Penyembelihan;
i.   Membaca Bismillah bagi mazhab Syafi’e dan Maliki tetapi wajib bagi Mazhab Hanafi dan 
     Hanbali
ii.  Membaca selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w selepas membca Bismillah.
iii. Sunat diasah pisau supaya cukup tajam. Menggunakan alat penyembelihan yang tajam  
     adalah dituntut oleh syarak supaya tidakmenyeksa binatang. Adalah makruh sekiranya alat    
      penyembelihan tumpul.
iv.  Membaringkan binatang diatas rusuk kirinya dengan lembut dengan kepadanya diangkat 
      sedikit. Penyembelih hendaklah menegang kulit di bawah dagunya dan menarik sehingga   
     nampak jelas kulitnya atau uratnya.
v.  Memutuskan semua urat yang tertentu dengan segera supaya binatang tersebut mati  
     dengan cepat tanpa menyeksanya.Penyembelihan juga tidak boleh memutuskan saraf    
     tunjang ( spinal cord ) atau  putus langsung   lehernya.
vi. Sunat menghadap kiblat
5.2  Perkara - Perkara Makruh Dalam Penyembelihan
i. Tidak membaca Bismillah
ii. Menghalakan binatang selain dari arah kiblat
iii. Meletakkan kaki di atas pipi binatang
iv. Mengasah pisau yang di hadapan binatang yang dibaringkan dan di hadapan binatang-binatang yang lain.
v. Melakukan penyeksaan tanpa sebab seperti memutuskan kepala, mematahkan leher, memotong hingga sampai ke saraf tunjang atau menyembelih dari belakang tengkuk dan mengheret binatang secara songsang ke tempat pemyembelihan
vi. Melapah atau memotong kulit sebelum binatang sembelihan itu sejuk
6. STUNNING
6.1 Syarat Penggunaan Stunning (kejutan @ pegsan)
i.  Memenuhi syarat-syarat sah penyembelihan
ii.  Haiwan tersebut mestilah mempunyai 'hayat mustaqqirah' dengan tanda pertamanya haiwan itu akan menggelupur dan yang kedua darahnya terpancar ketika disembelih
iii.  Binatang tersebut hanya tidak sedarkan diri apabila melalui proses stunning, tetapi sekiranya binatang itu tidak disembelih ia akan sedar semula seperti biasa.
iv. Terdapat petugas mengawalnya semasa penyembelihan. Sekiranya terdapat penyembelihan yang tidak sempurna, binatang tersebut hendaklah dikeluarkan.
v. Pengguna stunning hendaklah dikawalselia oleh Jabatan yang bertanggungjawab
vi.  Haiwan yang mengalami stunning hanya mengalami kejutan sementara dan tidak menyebabkan mati atau mengalami kecederaaan kekal
vii.  Peralatan yang digunakan untuk tunning binatang yang halal tidak boleh digunakan untuk binatang yag tidak halal.
6.2 Jenis-jenis Stunning
Penggunaan stunning bertujuan melalikan binatang sebelum penyembelihan . Tiga jenis stunning yang biasa digunakan :
  • Stunning Elektrik
  • Stunning Mekanikal
  • Stunning Angin (Pneumatic)
6.2.1 Stunning Elektrik
i. Kekuatan arus elektirk hendaklah dikawal oleh jabatan yang berkenaan.
ii. Jenis yang menggunakan stunning di kepala haiwan iaitu meletakkan dua elektrod di bahagian kepada haiwan
iii. Stunning elektrik untuk dan itik ialah ‘waterbath’ atau ‘water stunner’ sahajavi. Voltan yang digunakan hendaklah mendapat pengesahan daripada jabatan yang berkenaan.
6.2.2 Stunning Mekanikal
 i. Hanya digunakan pada lembu, kerbau,bing dan biri-biri.
ii. Jenis yang tidak menusuk ( berkepala bentuk cendawan/bulat )
iii. Tidak menembusi atau memecahkan tengkorak supaya tidak berlaku kecedaraan kekal.
iv. Haiwan yang mati akibat sembelihan yang tidak sempurna hendaklah diasingkan
6.2.3 Stunning Angin ( Pneumatic)
i. Sejenis stuunning berkuasa elektrik yang bertindak melalui tekanan udara dan tidak mengandungi sebarang peluru
ii. Ketukan udara berlaku dibahagian hujung tengkuk haiwan menyebabkannya tidak sedarkan dirinya beberapa saat
iii. Stunning jenis ini hendaklah ditujukan pada pangkal tengkuk.

Tuesday, November 23, 2010

Status Inkubator Terkini

Dah nak penuh inkubator ni,di jangka dalam 3 minggu ni byk telur yg akan menetas,InsyAllah...
Yg belakang belah kiri tu telur ayam api-api@mutiara ada 11 bijik,sebelah kanan tu sume telur ayam kampung ada 31 bijik n depan belah kiri tu tu sume telur ayam hutan ada 20 bijik.

Monday, November 22, 2010

Reban No 3

Cuti Raya Aidiladha kelmarin jalankan proses membuat reban no 3 pulok..


Operasi Ambik Kayu


Hari khamis hari tu,18 Nov 2010 operasi bukak reban ayam lama kat belakang umah seberang sungai ni,punye la semak,mak aih dah mcm utan je tgk dr jauh.Dulu ada bela ayam kg 500 ekor kat blakang ni,tapi dapat buat sekali je,ada masaalah modal agaknye..Pas tu org pn dah pelawa "kalo nak pki kayu ko bkk je reban blakang tu".Apelagi  mcm org mengantuk di sarungkan bantal,dpt jgk save kan budget. 
Kayu pun dh bnyk yg x elok,lepas utk  pki bt lantai dgn tiang je..


Sebelum Operasi
Selepas Operasi

Tuesday, November 9, 2010

Tips Penjagaan Bunga Kertas

Berikut adalah panduan dalam penanaman bunga kertas 
• Bunga kertas memerlukan cahaya matahari sepenuhnya. Oleh itu untuk   menghasilkan pokok yang cantik letakkan ia di tempat terbuka.
• Pokok yang diletakkan di tempat teduh tidak berbunga sebaliknya
hanya gila daun.
• Siraman yang banyak juga penting bagi pertumbuhan dan kecantikan
pokok. Jika musim kering lakukan siraman dua kali sehari tetapi bagi
keadaan cuaca yang sederhana sekali sehari memadai.
• Pembajaan perlu dilakukan dua minggu sekali. Gunakan baja organik
dan baja campuran dan ia boleh diselang selikan.
• Bagi baja campuran pastikan ia adalah baja bunga bukannya baja
daun.
• Kadar baja adalah sekitar satu sudu besar bagi baja campuran dan
dua sudu besar bagi baja organik. Ini adalah kadar untuk pokok yang
di dalam pasu.
• Pemangkasan perlu dilakukan apabila bunga mulai gugur dan kurang
berseri. Potong bahagian yang nampak tidak elok dan selepas seminggu
bolehlah dibaja.
• Bunga kertas jarang diserang serangga. Bagaimanapun jika terkena
serangan boleh disembur dengan racun serangga biasa. Boleh juga
diamalkan menyembur racun serangga sekitar sebulan sekali.
• Tanah hendaklah sentiasa digembur bagi memberikan pertumbuhan
yang sihat.
• Pamasuan semula perlu dilakukan bila akar sudah memenuhi pasu.
Untuk itu keluarkan pokok daripada pasu dan pangkas akarnya. Selepas
itu bolehlah dimasukkan semula pokok berkenaan di dalam pasu sama
atau pasu yang lebih besar dengan diletakkan tanah baru.
• Selepas memasu semula, letakkan pokok di tempat teduh bagi tempoh
dua hingga tiga minggu. Ini kerana pokok masih berada dalam keadaan
tertekan dan perlu dimanja. Meletakkan ia di tempat terbuka akan
membuatkan pokok semakin tertekan.
• Siraman secukupnya perlu dilakukan pada pokok yang mengalami
pemasuan semula.
• Dalam pemilihan pasu untuk pokok bunga kertas gunakan pasu tanah
liat dan bukannya yang dilicau (dilicinkan). Ini bagi membenarkan
kemasukan udara dan supaya air tidak bertakung.
• Sememangnya ramai yang inginkan pasu yang cantik. Ia tidak salah
tetapi biarlah yang bersesuaian dengan keperluan pokok.
• Ada sesetengah orang mengalami pokok bunga kertas yang luruh
daun. Ini disebabkan oleh terlalu banyak baja dan juga kurang
siraman. Baja sifatnya panas jika terlalu banyak baja dan diletakkan
pula di tempat terbuka ia menjadikan pokok bertambah panas. Kurang
siraman juga menyebabkan keadaan semakin kering.
• Untuk susunan pokok bunga kertas gandingkan pokok dengan warna
berlainan dalam satu barisan bagi menaikkan seri. Bagi kotak tanaman
atau susunan di balkoni boleh juga diletakkan pokok yang sewarna.
• Pokok bunga kertas juga boleh dijadikan bonsai. Bagaimanapun,
menghimpunkan beberapa warna menjadikan ia lebih menarik. Jumlah
warna yang boleh digunakan antara tiga hingga sembilan.

Monday, November 8, 2010

Induk Ayam Baru

Semalam beli lagi induk ayam.dapat la 5 ekor,nasib la beli dari pak sedara "Buapak" dapat la diskaun sikit..so sekarang total ada 8 ekor induk VS 1 ekor bapak jantan..

Reban Didik Dalam Proses

Berita Terbaru:
Akhirnya setelah seminggu siap jugak reban ni,musim ujan telah melambatkan proses menaikkan atap..




Sedikit up-date reban didik dalam proses,penat jugak membuatnye .
nasib baik pakai barang 2nd je.di sebabkan reban ni jugak la dapat buah tangan dari penyengat.2 das jugak kene.kombang telinga sebelah.


Pandangan Sisi

Pasangan Hadapan
Reban 50% dah siap, mengekeh mengangkat reban ni.nasib la tak berat sangat.


Wednesday, November 3, 2010

Tips penjagaan Kesihatan & kebersihan ayam & reban

Penjagaan kesihatan:
Contoh Pottasium Permanganate
  • Masukkan sedikit Pottasium permanganate ke dalam air minuman untuk ayam itu minum, masuk sedikit saja setakat airnya berwarna jingga muda. Pottasium permanganate ini ada jual di farmasi.

Penjagaan Kebersihan:

Contoh Larutan Dettol

  • Dua minggu sekali tahi-tahi ayam itu disembur dengan larutan Dettol, atau beli sendiri dikedai kimia bahan yang bernama Chloro-phenol, bancuh saja dengan air, sembur saja.           


Contoh Calcium Carbonate Powder
  • Tahi ayam itu juga supaya ia cepat kering dan tidak mendatangkan lalat, taburkan dengan Calcium Carbonante powder – ada dijual di Hardwares yang orang gunakan untuk plaster dinding bata bila membina rumah itu.

PANDUAN MEMELIHARA AYAM KAMPONG SECARA KECILAN



Aktiviti penternakan ayam kampong telah ujud zaman berzaman sejak datuk nenek kita dahulu. Generasi pertama ayam atau nama saintifiknya Gallus domesticus adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) . Dengan kemasukan pedagang-pedagang dari Negeri China lahirlah generasi kedua ayam kampong iaitu kacukan diantara ayam kampong generasi pertama dengan ayam kampong Canton dari Negeri China. Generasi ketiga ayam kampong adalah terhasil dari kacukan beberapa baka asli dari luar negeri yang dibawa oleh penjajah Eropah dengan generasi kedua ayam kampong.
Dengan ketiadaan sistem kacukan yang dirancang dan terkawal maka terhasillah berbagai-bagai ayam kampong yang dapat kita lihat hari ini . Adalah sukar untuk menghuraikan jenis-jenis ayam kampong dari sifat-sifat fizikalnya. Perbezaan ketara adalah dari saiz badan juga menjadikan ayam kampong mempunyai ciri-ciri keunikannya tersendiri. Maka lahirlah berbagai gelaran ayam kampong seperti Ayam Botak, Ayam Bulu Balik, Ayam Selasih, Ayam Janggut, Ayam Laga atau Sabung, Ayam Togel, ayam Katik atau Ayam Jepun dan bermacam-macam lagi gelaran mengikut tempat dan loghat.


Adalah untuk menggalakkan penternak kecil memelihara ayam kampong. melalui aktiviti ini negara dapat mengimport bahan-bahan makanan ayam disamping meningkatkan pengeluaran bahan-bahan makanan ayam tempatan. Disamping itu;
    • Telur dan daging untuk makanan keluarga
    • Telur boleh ditetaskan untuk pembiakan
    • Andai berlebihan boleh dijual untuk menambah pendapatan.


    • Boleh dibiakkan sepanjang tahun
    • Boleh dipelihara secara bebas pada waktu siang
    • Sisa makanan rumah boleh diberikan tanpa had
    • Ibu dapat menetaskan telur dengan sendirinya.
    • Ibu boleh mengawal anak-anaknya dari cuaca sejuk dan gangguan musuh.

Reban diperlukan untuk melindungi daripada cuaca buruk dan gangguan musuh. Boleh dibuat menggunakan
" Sistem Lantai Atas " atau " Sistem Lantai Bawah "
 1 ekor ayam memerlukan 1 kaki persegi. Jika 20 ekor ayam, keluasan lantai ialah 20 ekor kaki persegi. reban seluas 4 kaki x 5 kaki memadai.

      • gunakan atap nipah atau zink
      • kayu hutan, kayu sayung, buluh , dawai mata punai atau pukat
      • gunakan peralatan makan/minum yang murah.


Terdapat dua (2) jenis makanan iaitu:-
1. Makanan komersil/dagangan
    • Makanan Ayam Permulaan (Layer Starter Mash)
    • Makanan Ayam Membesar (Layer Grower Mash/Pellet)
    • Makanan Ayam Penghabisan (Layer Finisher Mash/Pellet)
 2. Makanan Campuran atau Sisa Makanan
      • Lebihan nasi, hampas kelapa, isi kelapa
      • Dedak, beras hancur, padi, ubi kayu/keledek
      • Ikan baja dan lain-lain


Pengurusan anak (1 hari - 4 minggu)

      • Pastikan anak ayam mendapatkan suntikan pencegahan penyakit
      • Beri makanan bermutu dan minuman secukupnya
      • Pastikan ada lampu untuk memberi kepanasan sehingga umur 2 minggu
Peringkat membesar hingga bertelur (4 minggu - 22 minggu)
      • Pastikan anak ayam mendapat suntikan pencegahan penyakit
      • Boleh dilepaskan pada siang hari
      • Makanan campuran atau lebihan sisa makan boleh diberi
      • Sediakan sarang bertelur
      • Elakkan mengganggu ibu yang sedang mengeram

 

    • Melibatkan perkahwinan secara tabie/asli
    • 1 ekor ayam jantan untuk 10 ekor ayam betina
    • Dipelihara di dalam reban dengan penyediaan sarang bertelur
    • Tempat yang sunyi,kering dan bebas dari gangguan
    • Kebiasaan boleh mengeram sehingga 15 biji telur dalam jangkamasa 21 hari.


Penyakit ayam boleh disebabkan oleh:-
    • Warisan
    • Pemakanan
    • Pengurusan
    • Persekitaran
    • Jangkitan
Langkah-langkah Pencegahan Penyakit

    • Reban sentiasa bersih
    • Anak ayam bebas dari penyakit
    • Jauh dari ternakan dan haiwan lain
    • Pelawat perlu dikawal
    • Pencegahan adalah lebih baik dari rawatan
    • Semua ayam perlu diberi suntikan pencegahan penyakit
    • Ayam yang mati hendaklah ditanam atau dibakar untuk mengelakkan jangkitan kepada yang sihat.

Program Pencegahan penyakit

    • Umur 1 hari - Sampar Ayam "F" (Biasanya telah dibuat ditempat penetasan)
    • Umur 3 - 4 minggu - Cacar Puru ayam dan Sampar "F"
    • Umur 6 - 8 minggu - Sampar " S "

Tanda-tanda Am Ayam Berpenyakit

    • Kurang nafsu makan
    • Monyok dan tidak aktif
    • Pucat, bersin, keluar hingus dari hidung
    • Muka bengkak
    • Berak cair atau berdarah
    • Gangguan saraf seperti sayap lemah, kaki lemah, kepala berputar dan sebagainya.

JENIS-JENIS PENYAKIT AYAM
    • Sampar ayam (ND)
    • Penyakit Gumboro (IBD)
    • Puru
    • Salmonellosis
    • Pasteurellosis
    • Lain-lain
Sekiranya ayam-ayam anda menunjukkan tanda-tanda penyakit, sila dapatkan nasihat daripada pegawai di Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang berdekatan.

Tuesday, November 2, 2010

3 Remaja Bermasaalah

Di sebuah kg ada 3 org remaja yg suka lepak. Sorang tu nama dia Ali, sorang tu Budin dan sorang lagi Ciko. Aktiviti seharian depa ni menybbkan tok imam tak senang duduk. Padd satu hari tok imam tu datang dengan niat nak tarbiyah depa ni.

Maka berlakulah beberapa insiden cabar-mencabar. Tok imam tu cabar si mangkuk 3 ekor tu ke surau waktu Maghrib nanti.


Si Ali pun berkata, "Tok imam ingat kami ni jahil sangat ke? Takpa, nanti kami buktikan yg kami bukan la jahil sangat seperti yang disangkakan" .


Maka apabila hampir masuk waktu Maghrib pegilah malaun 3 ekor tu ke surau.

Tok imam pun suruh Ali azan. Tanpa berlengah terus je Ali azan, "Allah Ta'ala... Allah Ta'ala...". Dengan segera tok imam merampas mikrofon daripada Ali dan menyuruh Tok Bilal azan semula. Terselah kejahilan Ali.


Selepas iqamat, masa nak sembahyang tok imam pun mengangkat takbiratul ihram. Tok imam pun satu hal, angkat sekali tak khusyuk, angkat 2 kali pun tak khusyuk jugak lagi...

Masuk je kali ketiga, Budin panggil tok imam. "Tok,tok duduk kat belakang, biar saya jadi imam." Tok imam pun undur le ke belakang.


Budin pun angkat le takbiratul ihram. "Allahu akbar!" Maka para makmum pun ikut angkat takbiratul ihram & memulakan solat. Tiba-tiba je si Budin ni pusing ke belakang dan berkata, "Aaa, tengok! Sekali jee tokkkk!!" Lalu batallah solat Budin. Yg lain-lain pun ikut berenti sambil ketawa terbahak-bahak.

Tok imam pun mintak pulak si Ciko jadi imam. Si Ciko pun terus ke depan jadi imam solat tersebut bermula dari takbir sampai le habis sembahyang. Siap dg wirid-wiridnya sekali. Punyalah respek tok imam kat si Ciko niii...

Lepas solat, tok imam pun puji-memuji leee si Ciko ni... Tapi dgn bongkaknye si Ciko berkata,


"He hee, itu belum ambil wuduk lagi tu.Kalau tak, lagi dassat aku semayang. He heee..."


Tok imam pun terkedu & terpana...

Don't Worry

Masa aku balik dari Singapore menaiki keretapi adalah tiga orang yang duduk
bersama, dua didepan aku satu kat sebelah. Yang kat depan aku ni, orang
American dan disebelahnya orang Cuba. Sebelah aku pulak orang
Bangladesh. Dalam perjalanan tu kami pun berborak-boraklah pasal negara
sendiri...borak punya borak, tiba-tiba si American ni pun keluarkan duit
dollar dia lalu dibakarnya, dikeluarkannya sebatang rokok lalu dibakarnya
rokok itu dengan duit tadi, lepas tu dibuangnya duit itu keluar.
Terkejutlah semua melihat kelakuan Mat salleh tu tadi... bertanyalah si
orang Cuba tadi "Why you do that for?". Dengan selamba mat salleh tu
menjawab "Don't worry, I got a lot american dollar in my country".

Tercengganglah masing-masing. Belum habis tercenggang..si Cuba ni pun
tiba-tiba mengeluarkan sebatang curut (curut Cuba adalah antara yang
termahal didunia) lalu dinyalakannya. Belum sempat beberapa sedut..terus dia
membuangnya keluar tingkap..."Why you do that for" kata american
tadi... "Don't worry, i got a lot cigar in my country".

Terkejutlah aku dibuatnya. Masa tu aku tengok Bangladesh tu tengah pikir

apa nak dibuat pulak. Masa dia tengah fikir. Aku pun apa lagi... tangkap
Bangla tu terus aku campak ke luar tingkap....belum sempat dia orang tanya
lagi aku pun cakap lah...,
"DON'T WORRY, I GOT A LOT BANGLADESHIS IN MY COUNTRY"

Rasa Nak Muntah

Di dalam sebuah bas duduk seorang pemuda dan seorang nenek. Si nenek memicit-micit kepalanya.

"Kenapa nie nek. Pening ya," tanya pemuda tersebut.

"Ya nak, rasanya kepala pening, perut mual, rasa macam nak muntah," jawab nenek.

"Oh, ya nak, bolehkah nenek melihat muka kamu sebentar."

Pemuda itu terkejut tapi kemudian tersenyum,"Boleh nek, tapi kenapa?"

Si nenek menjawab,”Biar muntahnya lebih cepat.”

Menteri Melawat Rumah Sakit Jiwa

Seorang menteri terhormat mengunjungi sebuah rumah sakit jiwa.
"Bagaimana keadaan kamu?" menteri tersebut bertanya pada pesakit. "Senangkah kamu semua dengan segala apa yang ada disini?"
"Senang tuan!" para pesakit itu bersorak serentak.
"Apakah kelakuan kamu baik disini?"

"Baik tuan," ujar seorang pesakit. "Kerana kami berkelakuan baik, pengarah rumah sakit ini membina sebuah kolam renang untuk kami, lengkap dengan papan anjal. Secara bergiliran kami diizinkan menggunakan papan anjal itu. Kalau kelakuan kami semakin baik, pengarah berjanji akan mengisi kolam renang itu dengan air bulan depan...."

Naik Pangkat

Salim secara tiba-tiba dipanggil ke bilik Pengarah.

Pengarah: “Awak tahu kenapa saya panggil kamu ke sinii?”

Salim: “Tahu tuan, untuk kenaikan pangkat saya kan?”

Pengarah: “Kamu belum setahun di sini, masuk sini kamu jadi Dispatch, seminggu kemudian jadi Sales, sebulan kemudian kamu saya lantik jadi Sales Manager, dan setelah tiga bulan, kamu saya lantik jadi Wakil Pengarah. Bulan ini saya pencen kamu gantikan saya ya?”

Salim: “Terima kasih tuan….”

Pengarah: “Itu sahaja yang boleh kamu katakan?”

Salim: “Laaa.., Ayah kan dah janji kelmarin?”

Pertandingan Malas

tersebutlah kisah disebuah kampung yang bernama Kampung Rajin....Penduduk di kampung ini tesangat-sangat terkenal dengan sikap yang tersangatlah rajin..asal sebut je rajin, mesti teringat orang kt kampung..dan sehinggalah pada suatu hari, raja di tempat ini ingin membuat pertandingan yang digelar pertandingan " orang malas ".Tujuan raja ni buat pertandingan sebab dia nak cari orang yang paling malas kat kampung tu sebab banyak sangat orang yang rajin.,dan sehinggalah pada suatu hari di hari pertandingan tersebut datanglah begitu ramai orang yang ingin menyertai dan ingin melihat pertandingan tersebut....datanglah seorang pemuda pertama menghadap raja itu.....
pemuda1: ampun tuanku..patik rasa di kampung ini patiklah yang paling malas,,,....
raja: kenapa kamu berkata demikian?
pemuda1:kalau tuanku nak tahu,saya nak makan pun orang yang suapkan...
penduduk kampung : wahhhhhhh........
raja : tanpa membuang masa lagi, patik mengishtiharkan,,,,pemuda ini adalah PEMENANG.........
pemuda2 :tunggu....
raja :kamu ni kenapa???
pemuda2 : saya rasa, sayalah yang lebih layak untuk memenangi paertandingan ini...
raja : kenapa pula???
pemuda2 : kalau tuanku nak tahu,,saya nak makan pun kena orang yang tolong kunyahkan
penduduk kampung : Huhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.....
raja : tanpa segan silu,patik mengishtiharkan bahawa...pemuda yang kedua inilah PEMENANGN.....
pemuda3 : tunggu................................
raja : kamu ni, kenapa pula nak menyibuk????
pemuda3 : saya bukan nak menyibuk tuanku...tapi,saya rasa sayalah yang paling malas, tuanku...
raja : cuba cerita apa yang kamu malas....
pemuda3 : saya nak cerita pun malas tuanku......

Kisah Busut

Orang Melayu sering mengingatkan kita tentang pantang larang terhadap busut.  Busut jantan dianggap mempunyai semangat ghaib, unsur mistik atau ada makhluk halus yang menjaganya.  Justeru anak-anak kecil dilarang bermain-main di sekitar busut.  Orang lelaki juga dilarang kencing atas busut kerana dikhuatiri kemaluannya akan menjadi buruk.  Pantang larang ini dikenakan untuk mengelakkan lelaki yang kencing atas busut ditegur makhluk halus atau penunggu busut itu.
BUSUT ANAI-ANAI
Busut ialah longgokan tanah di atas sarang semut.  Jenis semut itu dikenali sebagai anai-anai.  Anai-anai merupakan semut yang boleh menghasilkan telur sehingga 30ribu sehari. Permaisuri anai-anai boleh memilih untuk melahirkan anai-anai askar atau anai-anai pekerja.  Tanah busut anai-anai ini dianggap unik kerana teknologi aliran udaranya cukup panas tetapi lembab.  Itulah yang menyebabkan tanahnya sentiasa gembur. 
Anai-anai dianggap sebagai haiwan perosak hasil tanaman tetapi tidak semua anai-anai menjadi musuh kepada petani dan peladang.  Di ladang-ladang seperti ladang kelapa sawit, busut anai-anai tidak merosakkan tanaman tetapi membantu untuk proses penguraian bahan berkayu dalam tanah.  Secara tidak langsung, busut anai-anai memberi manfaat kepada kesuburan tanah.
Mengikut petua orang tua-tua juga, tanah busut bagus digunakan untuk mengawet telur asin.  Telur disalut dengan tanah busut beserta garam.  Menurut mereka, tanah busut mengandungi anti bakteria yang terhasil daripada air liur anai-anai.  Telur asin itu akan menjadi tahan lama. 

BUSUT BURUNG
Namun tidak semua busut dihasilkan oleh anai-anai.  Ada busut dihasilkan oleh burung yang digelar ayam tambun.  Tubuh burung ini lebih kecil daripada ayam kampung, beratnya tidak sampai satu kilogram, dan banyak dijumpai di Sabah dan Filipina.  Menurut kajian saintifik, ayam tambun mengamalkan monogami.  Apabila ayam tambun jantan telah menemui ayam tambun betina untuk dijadikan pasangan, kedua-duanya akan menjadi setia terhadap satu sama lain.  Ke mana-mana pergi akan berdua, mencari makan, mengais dan kemudian membina busut.
 Ibarat peribahasa ‘sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit’, begitulah resmi ayam tambun.  Biarpun bertubuh kecil, pasangan ayam tambun mampu membina busut yang seberat 3 tan dan ukurlilit antara 2 meter setengah hingga 40 meter.   Pasangan ayam tambun menghabiskan masa sehingga 5 jam sehari mengais tanah, pasir dan habuk kayu untuk membina busut.  Kedua-duanya menyiapkan busut itu selama 9 bulan iaitu tempoh yang sama untuk ayam tambun betina bertelur.  Ayam betina akan menggali lubang hingga ke tengah pusat busut.  Setelah bertelur, kedua-dua pasangan itu akan mengambus kembali lubang itu. 
Telur ayam tambun tidak perlu dieramkan kerana semua busut mempunyai suhu dalaman yang malar segar sehingga 34darjah selsius.  Kedua-dua ayam tambun akan sentiasa memeriksa suhu panas busut itu.  Jika suhu menurun, ayam tambun akan mengais daun dan ranting reput ke atas busut.  Jika suhu meninggi, akan dikais pula sampah ke atas busut.  Selepas tiga bulan, telur akan menetas.  Anak-anak ayam tambun akan berdikari untuk keluar dari dalam busut.  Ayam tambun tidak pernah kenal induknya kerana sebaik keluar dari busut, anak-anak ayam tambun akan terus terbang dan mencari makanan sendiri.
Berbeza dengan ayam tambun, burung Merak Pongsu menggunakan busut anai-anai untuk membuat sarang, bertelur, mengeram dan membiak.  Memandangkan serangga merupakan antara makanannya selain daun dan buah-buahan, kedudukan sarang itu amat sesuai kerana mudah bagi burung Merak Pongsu memakan anai-anai.
KEPERCAYAAN TENTANG BUSUT JANTAN
Terdapat dua gelaran ke atas busut iaitu busut jantan dan busut betina.  Bentuk busut jantan meruncing ke atas sedangkan busut betina tidak meruncing ke atas.  Busut jantanlah yang menjadi tabu dalam masyarakat Melayu.
Mengikut kepercayaan orang tua-tua, ada pantang larang tertentu jika mahu memburu ayam hutan.  Pemburu dilarang menembak ayam hutan yang sedang bertenggek di atas busut.  Dikatakan, ada jin yang menjaga ayam hutan itu.  Jika ayam itu ditembak, si pemburu akan mendapat musibah. 
Sebenarnya jika difikirkan dengan logik akal, ayam hutan memang suka bertenggek di atas busut kerana suka memakan anai-anai di dalam busut.  Mungkin juga, ayam yang dimaksudkan itu adalah ayam tambun.  Jika salah seekor ayam tambun ditembak, pastinya ayam yang tinggal akan berasa marah kerana kekasihnya dibunuh lalu berdoa kepada Tuhan.  Besar kemungkinan juga, orang tua-tua melarang memburu ayam yang bertenggek di atas busut kerana mereka tahu bahawa ayam tambun sedang bertelur atau sedang dalam proses hendak bertelur.  Pastinya, orang Melayu dahulu arif tentang alam dan haiwan.  Kepekaan mereka terhadap alam membuatkan terhasilnya pantang larang ini, demi menghormati lingkaran kehidupan haiwan.
Namun dalam pembinaan rumah Melayu, orang Melayu dilarang membina rumah di atas tanah yang berbusut dan beranai-anai.  Orang Melayu percaya, orang yang tinggal dalam rumah itu nanti akan hidup melarat seperti yang terdapat dalam ungkapan di bawah:
Tanah berbusut beranai-anai
Busutnya penjemput bala
Anai-anai penjemput hutang
Tak kering kain di pinggang
Tak bersiang tak bermalam

Dalam amalan ilmu hitam, orang yang hendak membela hantu raya perlu mencari busut jantan yang jauh daripada penglihatan orang ramai,untuk melakukan pemujaannya.  Dalam pemujaan pada tengah malam itu, sebiji telur mentah yang ditebuk dengan jarum beserta setitis darah dari jari kelengkeng perlu disediakan beserta dengan pulut kuning, sekapur sirih pinang, sebatang rokok daun dan sekepal nasi. Dahulu, orang memelihara hantu raya dengan tujuan supaya hantu raya dapat menjaga diri, keluarga, kebun ladang dan harta bendanya.  Sebenarnya, perbuatan ini menjadi syirik kerana menyekutukan Tuhan.

Ada peribahasa yang mengatakan, ‘busut juga yang ditimbuni anai-anai’.  Peribahasa ini bermaksud, orang yang sememangnya kaya semakin bertambah kekayaannya.